Omdat het met Mowgli allemaal zo mis was gelopen op het veldwerkgebied, heb ik het met Daan allemaal wat anders aangepakt. Ik heb haar al vrij snel kennis laten maken met wild. Vòòr ze vier maanden was, stond ze dan ook al haar eerste fazant voor. 

Mijn inzet is dan ook beloond en Daan is opgenomen in het gebruikshondenregister van de vereniging "De Weimarse Staande Hond". Bovendien heeft ze een gebruikshondenverklaring, afgegeven door de Raad van Beheer en het FCI. Hiermee is ze uiteindelijk internationaal kampioen geworden.

Aanlegproef veldwerk, 23 augustus 2003 te Rotterdam
Toen ze dan ook 7.5 maand oud was, heb ik haar ingeschreven voor de aanlegproef. Dat is natuurlijk behoorlijk jong, maar wie niet waagt, die niet wint. En het ging ook erg goed. Ze heeft keurig een haas voorgestaan en netjes gelopen. Het enige wat niet zo mooi was, was de voorjager, ik dus. Omdat er zoveel fout is gegaan met Mowgli, ben ik nogal voorzichtig geworden, te voorzichtig zelfs, en dat is me op verschillende momenten aangerekend. Ach ja, volgende hond beter?!?!?! 

Jeugdveldwedstrijd najaar Weimaraner vereniging, 1 oktober 2003 te Steenbergen
Ons volgende project was een heuse wedstrijd, zes weken na de aanlegproef. Deze wedstrijd werd gehouden in Steenbergen en georganiseerd door de Weimaraner vereniging.
En dat ging heel goed, voor een hond van negen maanden. Toen we het veld ingingen, maakte ze langs de rand onmiddellijk een arrêt en kwam tot voorstaan. Jammer genoeg was ze niet agressief genoeg en liet de haan wegkomen. Haar tweede loop ging perfect. Het was een veldje met lage begroeiing wat ze met veel agressie en in een hoog tempo liep. Eindelijk kreeg ik ook eens een compliment voor de veldaanpak. De derde loop was wat minder. Er was net voor Daan een haas uit de bieten gekomen en ik kon Daan maar niet van het spoor krijgen. Ik heb dat eerste veldje dus maar een beetje snel afgewerkt en doorgegaan naar de volgende plak bieten. Dat ging niet veel beter. Ze was op. Gezien het feit dat ze drie maanden daarvoor botulisme had gehad, ben ik toen ook gestopt met de loop. Gelukkig had de keurmeester alle begrip voor de situatie en kreeg ik gewoon een vierde loop. En dat was snel bekeken. We liepen langs de rand van de bieten naar achteren. Ik wilde al de bieten in, maar Daan gaf aan dat ze nog niet klaar was met het randje. Niet veel later stond ze dan ook als een blok voor en we hadden onze allereerste kwalificatie. Een kwalificatie goed met een derde plaats!!!

Jeugdveldwedstrijd najaar Grote Münsterlandervereniging, 15 oktober 2003 te Hoofdplaat
De volgende wedstrijd was 2 weken later in Hoofdplaat, een jeugdwedstrijd georganiseerd door de Grote Münsterlander vereniging. Ook deze wedstrijd vergeet ik niet meer.
Het ging wat minder goed als de voorgaande wedstrijd. Haar eerste loop was niet echt geweldig. De hond die voor mij had gelopen, had een fazant gehad en ik kreeg Daan slecht van het spoor af. Daarnaast nam ze weinig diepte, maakte slagen verkeerd om en kwam regelmatig achterlangs. De tweede loop ging beter, alhoewel ik toen zelf een fout maakte. Er was een haas ons veld ingegaan en daar hield de keurmeester keurig rekening mee door wat verder in het veld te beginnen. Ik was alleen zo stom om Daan te vroeg los te laten waardoor ze op dat hazenspoor kwam. En daar kreeg ik haar uiteraard slecht vanaf. Aan de andere kant van het veld daarentegen, liep ze ontzettend netjes. Ze ging erg ruim en liep snel. Jammer genoeg liepen we er toen zelf een fazant uit, die ze gemist had, ook weer door een fout van mij. Maar goed, de keurmeester was toch nog wel overtuigd van Daan en we kregen een derde loop. En toen was ze een beetje op. Ze wilde niet echt meer lopen en toen we een mooi punt maakten, merkte de keurmeester dan ook op dat er meer nodig is dan een punt, om een kwalificatie te kunnen krijgen. We kregen wel een eervolle vermelding, waar ik ook erg blij mee was. Tot nu toe was ik erg tevreden over deze score. Zeker gezien het feit dat ze dit alles gehaald heeft voor en net nadat ze 10 maanden is geworden.

Aanlegproef verdedigingsdrang Weimaraner vereniging
In januari was de appèl en apportproef, waar ik ben wezen kijken. Niet om mee te doen, maar om te kijken wat ik kon verwachten als ik dat ooit zelf zou gaan doen. En passant werd me gevraagd of ik mee wilde doen aan de aanlegproef verdedigingsdrang, wat ik maar gedaan heb. En wat schetst mijn verbazing, Daan haalde deze proef met maximale punten.

VJP, 23 maart 2004 te Schwerinsdorf
Omdat Daan haar vader een nieuwe bloedlijn is voor Duitsland en bij hoge uitzondering ingezet mocht worden als dekreu (hij heeft de Duitse proeven namelijk niet gelopen), was ik zeer welkom op de VJP en HZP. Ik heb dan wel geen jachtakte, maar omdat men toch wel erg benieuwd was naar zijn nazaten, mocht ik meedoen. En dat was toch wel een hele ervaring. Ik had verwacht dat het allemaal heel erg moeilijk zou zijn, maar dat viel gelukkig mee. Het enige wat behoorlijk mis ging was het hazenspoor. Thuis had ik haar natuurlijk verteld dat ze die niet mocht volgen en dat ze geen hazen mocht hetzen. Dat kan natuurlijk niet op onze wedstrijden. Ik heb voor dat hazenspoor wel getraind, maar blijkbaar niet genoeg. Thuis kan ze hazen achterna zitten tot ze uit zicht is en is ze spoor- en zichtluid. In Duitsland liet ze dit dus niet zien en we moesten met een zesje naar huis. Matig. Verder heeft ze het netjes gedaan.

Jeugdwedstrijd voorjaar, Grote Münsterlandervereniging
De wedstrijd van de Grote Münsterlander daarentegen ging gelukkig beter. Deze wedstrijd was ook weer in Hoofdplaat. Haar eerste loop was niet zo mooi. Ze jaagde met een erg lage kophouding. Ik kreeg wel complimenten over haar bouw. Een hond die zo laag en zo hard kan gaan, moet wel goed in elkaar zitten, hahahaha. Haar tweede loop was beter. Een hond voor ons had blijkbaar een fazant gemist, die Daan even vast maakte. Even later stond ze haar tweede fazant voor en toen was het de beurt aan de andere hond die nog wild moest hebben. We streden om de eerste plaats en heel gemeen, ik was blij dat die hond aan de horizon verdween achter een haas aan. Na nog een loop gehad te hebben om Daan haar loop te kunnen beoordelen, was de wedstrijd voorbij en had ik hem gewonnen. Jammer genoeg werd me de eerste loop nogal zwaar aangerekend, en we kregen dan ook de kwalificatie goed en de eerste plaats.

Jeugdwedstrijd voorjaar, 30 april 2004 te Steenbergen
De volgende wedstrijd was die van de Weimaraner vereniging in Steenbergen. En wat was dat sneu. We hebben wel vijf lopen gekregen, waarvan alleen de laatste matig was. De andere lopen liep ze echt super. Maar goed, zonder wild geen kans op voorstaan en dus ook geen kwalificatie. Zuur!!!!

HZP, 18 september 2004 te Schwerinsdorf
Daarna weer op naar Duitsland, voor de HZP dit keer. Dat ging boven verwachting, zelfs het waterwerk gedeelte, waar ik toch wat tegenop zag. Daan heeft deze proef behaald met 179 punten. Van de 24 honden, stonden wij op de vijfde plaats. Dat is toch niet verkeerd voor een erstlingsführer en ik ben dan ook apetrots!!!

Jeugdwedstrijd najaar, Weimaraner vereniging 27 september 2004 te Steenbergen
Weer verder met de veldwedstrijden. Steenbergen van de Weimaraner vereniging was de eerste. Het begon matig. Alhoewel, het is nog jeugd en dan is het niet zo erg dat een hond "wat" uit de hand is. De tweede loop ging beter. Ze maakte een paar mooie slagen en stond. Zo vast als een huis. Jammer genoeg kregen we geen wild op de wieken. Ik wilde haar dus weer aanlijnen en opnieuw inzetten, toen ik de hen links van ons weg zag gaan. Ik kon er toen niets meer aan veranderen en de hen ging op de wieken. Hiervoor kregen we de kwalificatie goed met een derde plaats.

Na al deze jeugdwedstrijden hebben we de stoute schoenen aangetrokken en hebben we ons voor twee open klasse wedstrijden ingeschreven. De ene van de Weimaraner in Steenbergen, de andere ook van de Weimaraner in Zoutkamp. En Daan heeft op beide wedstrijden nog nooit zo goed gelopen.
In Steenbergen liep ze haar eerste loop echt heel erg goed. Lekker agressief, lekker breed jagend, alleen geen wild. Drie van de 12 hondjes kregen een tweede loop, en Daan was één van die drie. Jammer genoeg kon ze deze tweede loop nog niet aan en ze liet dan ook een heel ander beeld zien dan die morgen. In Zoutkamp ging het nog beter. Haar eerste loop was echt fantastisch. Ik heb haar nog nooit zo zien lopen als die dag. Jammer genoeg hadden we geen wild in deze eerste loop, dus ook dit keer was ze weer één van de drie die een tweede loop kregen. Dit ging jammer genoeg helemaal mis. De hond voor ons had wild en er werd dus geschoten. En daardoor verloor Daantje volledig haar kop en liep het wild eruit. Einde oefening.

Wedstrijd om de Continentaal II bokaal 2004 vereniging Drentsche Patrijshond, 12 oktober 2004
Omdat de hond die een uitnodiging kreeg voor de continentaal II bokaal niet kon komen, werden wij opgeroepen. Daan had namelijk keurig werk laten zien het afgelopen seizoen. Ook hier liep ze weer heel erg goed. Er waren 's morgens al twee honden die een kwalificatie hadden en 's middags mochten er drie terug komen. Daantje ook weer. Ik heb echt alle kansen gekregen van de keurmeester, maar het mocht niet lukken. We hebben ook geen wild gehad, maar Daan was ook teveel met haas bezig. Jammer, maar toch werden we op deze wedstrijd, waar de beste continentaal II honden lopen, beoordeeld met een eervolle vermelding. Wat een afsluiting van ons jeugdseizoen. Het was alleen wat jammer dat er nogal wat commentaar van de zijlijn was. Men was blijkbaar niet goed op de hoogte van de regels en hadden commentaar op het feit dat er een jeugdhond meeliep. Echt heel erg jammer, maar goed, ik heb wel even laten zien dat we best aardig mee konden komen.

Tijdens de officiële zweetwedstrijd, heb ik Daan de schottest laten doen, waar we uiteraard voor geslaagd zijn.

Najaarswedstrijd Weimaraner vereniging, 5 oktober 2005 te Numansdorp
Dit is een memorabele wedstrijd. Dolf en ik hadden bij elkaar 4 Weimaraners en er deden er nog 3 mee. Een zeer goede bezetting dus. Ik had met Daan de 4e loop en ik had zelf zoiets van, ik ga ervoor. En dat ging ook zo. Ik heb met mijn handen op mijn rug gelopen en niet één keer gefloten. Daan liep als een speer met een hoge kop. Daarnaast nam ze ook erg goed veld. Aan het einde van het veld stond ze ineens voor. Ze trok aan toen ik erbij kwam en er ging een hen op. Ze was steady op het schot. Direct daarna stond ze de tweede voor en weer was ze steady.
Man, wat was ik blij!!!!!!!! Ik moest alleen mijn tijd vollopen, dan was ik er. Het was zo goed gegaan, dat ik stiekem hoopte op een uitmuntend.
Ik lijnde mijn hondje aan en liep terug naar de keurmeester, die me vertelde nog even te lopen.
Tja, misschien kan ik nu beter stoppen.....
Ik liet Daan weer los en liet haar langs de rand van de bieten naar achteren gaan voor de eerste slag. Ondanks het feit dat ik wist dat er een haas op driekwart van de bieten uit was gekomen, liet ik haar toch gaan. Heel erg dom, want ze kwam op het spoor en ik kreeg haar er met geen mogelijkheid meer vanaf. Ze was alleen maar het spoor aan het volgen en negeerde me volkomen. Dat heeft zeker een paar minuten geduurd. Gelukkig zaten er geen fazanten meer, ze had ze er namelijk zo uitgelopen. Gelukkig zaten er ook geen hazen, want ze had ze zeker weggebracht. Gelukkig had de keurmeester het beste met me voor, en floot pas einde loop toen ik haar EINDELIJK weer terug had.
Ik was des duivels. Ik zat eindelijk heel erg dicht bij een zeer goede kwalificatie, gaat het alsnog mis. Wat voelde ik me rot zeg.
Het was deze dag niet helemaal verkeerd met het wild, maar er zijn maar 3 hondjes in de eerste loop aan wild gekomen. Daar had ik er dus 2 van, eindelijk eens proevengeluk!!!!
Toen er van de 12 hondjes nog 2 terug mochten komen, maakte er één ook een kwalificatie. Jammer genoeg bracht deze hond het wild iets te ver weg. Toen moest er nog geapporteerd worden en er moesten 2 hondjes komen. Die hond die net een punt had gemaakt en ook Daantje!!! IK HAD EEN KWALIFICATIE!!!!
Het apport ging keurig en ik heb de wedstrijd dan ook gewonnen met een kwalificatie goed!!!! Mijn dag kan niet meer stuk. Of het verder het seizoen nog wat gaat worden, is wat twijfelachtig omdat ze zo van slag is en niet meer wil luisteren als er een haas zit. Maar goed, we zien wel. Dit heb ik vast!! Mijn allereerste open klasse kwalificatie!!!
Oh ja, bijna vergeten, de keurmeester wilde me in eerste instantie eigenlijk belonen met een CQN. Jammer genoeg is er na overleg met derden besloten om me toch een kwalificatie toe te kennen.
Wat een CQN is, quote ik nu uit het boekje van Peter Eering.
Tijdens kampioenschapsveldwedstrijden kan de jury aan honden, die vanwege een fout niet voor een kwalificatie in aanmerking komen, doch waarvan het werk overigens van opvallend hoog niveau was, een predikaat van natuurlijke aanleg toekennen (CQN=certificate de qualité naturel). Deze CQN is bedoeld om aan te geven dat het werk van de hond van zeer grote klasse was en aan alle voorwaarden voldeed om hem een (res.) CACT toe te kennen, met dien verstande dat hem dit moet worden onthouden omdat een tot uitsluiting leidende fout is gemaakt.
Ontzettend jammer dat het allemaal misliep, maar heel erg bijzonder dat je zo beloond had kunnen worden.

Wedstrijd om de Continentaal II bokaal, Weimaraner vereniging, 12 oktober 2005 te Zoutkamp
Door deze wedstrijd ben kregen we opnieuw een uitnodiging voor de wedstrijd om de Continentaal II bokaal. Aan het einde van het seizoen, krijgen de hoogst gekwalificeerde honden uit onze groep een uitnodiging voor de wedstrijd om de continentaal II bokaal. Daan was de enige Weimaraner met een kwalificatie en mocht dus meedoen. Er liepen in totaal 12 hondjes. We hadden schitterende velden die letterlijk vol zaten met wild. Echt een schitterende wedstrijd, daar in Zoutkamp!!!
Daan was jammer genoeg niet zo lekker, ze had bloederige spuitpoep en ze braakte. Ik wilde haar dan ook even laten lopen en weer terug trekken als het niet ging. Maar ja, voor ik daar aan toe kwam had ze haar kwalificatie al binnen!!!! Het punt was mooi en ze was redelijk steady. Ik kreeg haar alleen niet goed aan het lopen. Ik heb de loop uiteraard afgemaakt, ondanks het feit dat het haar eigenlijk teveel was. Ondanks de hoeveelheid wild, kregen de andere honden niet goed voor elkaar om een punt te maken. Dat resulteerde dan ook in maar 2 kwalificaties en ik ben tweede geplaatst met de kwalificatie goed.
Ik kan mijn wedstrijdseizoen afsluiten met een erg goed gevoel. Daan had een wat moeizame start, maar is helemaal terug gekomen!! Ik ben erg trots op mijn hondje!!!

Najaarswedstrijd Drentsche Patrijshond, 19 oktober 2006 te Vogelwaarde
Direct nadat ik haar geslipt had was het al raak. Daan stond ontzettend strakvoor op een haan. De haan werd vervolgens geschoten en (ze was niet helemaal steady) werd keurig geapporteerd, Helaas werd ik daardoor wat voorzichtig. Een kwalificatie binnen de eerste minuut betekend wel dat je nog minstens 9 minuten te gaan had. Daarnaast liep er een haas voor me uit. Ik besloot Daan dus kort te houden. We kwamen zonder kleerscheuren aan het eind, maar door mijn voorzichtigheid werd het een kwalificatie goed.
Najaarswedstrijd Weimaraner vereniging, 10 oktober 2007 te Numansdorp
Erg veel geluk deze wedstrijd. Daan liep niet echt super. Korte slagen en met een te lage kop voor het mooie. Ze had alleen het geluk een haan in haar veld te hebben die ze mooi voorstond. Roel moest wel de bieten uit het veld trappen om dat beest op de wieken te laten gaan, maar het lukte. Het was allemaal een beetje op het randje, maar we hebben er weer een kwalificatie bij.

Najaarswedstrijd Weimaraner vereniging, 20 oktober 2007 te Zoutkamp
Een mooie laatste wedstrijd van het seizoen. Opnieuw joeg Roel haar voor. Daan liep in de groenbemester waar ze een erg goede loop liet zien. Ze joeg met een hoge kop en nam ruim veld. Aan het einde van het veld maakte ze netjes een hen vast en was vervolgens "bijna" steady.
Tja en af en toe ben je het niet helemaal met de keurmeester eens. De kwalificatie viel iets lager uit dan verwacht. Ondanks dat ben ik ontzettend blij met weer een kwalificatie!!!!!